Oudere blogs

CONTACT

Praktijk Marieke
Vijverweg 4
Aduard

info@praktijkmarieke.com
06.30189089

Facebook: facebook.com/praktijkmariekewilschut

GRATIS E-BOEK

Klik hier voor het aanvragen van een gratis e-book

OVER PRAKTIJK MARIEKE

Praktijk Marieke is een handreiking voor jou. Met behulp van reiki en/of coaching help ik jou je balans te (her-)vinden en te groeien. Of om gewoon lekker te ontspannen. Ik werk zowel met kinderen als volwassenen.

 

Innerlijk landschap

Aan jezelf werken is een intense bezigheid. Meestal zo’n beetje gedwongen door de pijn van het moment, ga je op onderzoek uit. Je komt van alles tegen wat om heling vraagt. Voor de één is dat een specifiek thema, voor de ander zijn het meer thema’s. Als laagjes van een ui die afgepeld worden. Heb je een laagje eraf, dan komt de volgende in beeld. Soms kan het lijken of de ui eindeloos groot is en er geen einde komt aan de pijn die doorvoeld wil worden en de beschadigde stukken die gezien willen worden. Daarom wil ik graag een beeld voor je schetsen. Een beeld van wat er met jouw innerlijk landschap gebeurt in al die processen.

 

Groninger land

Stel je het Groninger land voor. Noord-Groningen. Grote rechthoekige lappen akker- en grasland. Rechte rijen omgeploegde aarde. Rechte slootjes omringen alle lappen grond, die ieder een vastgesteld doel hebben. Aardappelteelt, weidegrond, uien… Hier en daar misschien een boompje. Weids uitzicht, stilte. Voordat je de diepte in gaat met jezelf, kun je je innerlijk landschap zo zien. Het is allemaal heel overzichtelijk, in hokjes verdeeld, onder de controle van de mens. Het heeft ook zijn charme; de rust is fijn, evenals het overzicht en de veiligheid. Dit betekent wel dat er weinig ruimte is voor spontaniteit en er is ook weinig echt leven. De akkergrond word doodgespoten en de weinige echte natuur maakt dat er weinig soorten dieren kunnen gedijen. Alles wat te veel opschudding veroorzaakt wordt geëlimineerd.

Landschapsbeheer

Dan komt het moment dat je in je processen stapt. Bij ieder stukje dat je in jezelf aangaat, ben je bezig met landschapsbeheer. Elk trauma, iedere verkeerde overtuiging; alles wat je heelt, zorgt voor verandering in jouw interne landschap. Het lijkt een rommeltje, als hier en daar struiken, dieren en heuvels opduiken. Het water stroomt buiten de vertrouwde bedding. Er is nog geen nieuw, uitgebalanceerd ecosysteem. De dieren moeten nog ontdekken waar ze hun voedsel kunnen vinden en de bomen moeten nog wortelen en groeien. De controle van de mens lijkt ver te zoeken. Verlangend kun je soms terugdenken aan je Groninger landschap. Die stilte, dat weidse uitzicht, die voorspelbaarheid… Maar er is geen weg meer terug, je moet dóór.

Wilde natuur

Stel je nu voor dat je in de wilde natuur bent. Echte, wilde natuur. Bossen, bergen, wilde bloemenvelden, watervallen, stromende beken met kraakhelder water… Overal is voedsel, ècht voedsel. Gemaakt door de natuur zelf, waar wij ook uit bestaan. Wilde dieren leven om je heen. Je bent onderdeel van hen, je hebt je plaats in hun wereld. Kleurrijke vlinders, schattige eekhoorntjes, maar ook ontzagwekkende elanden en wolven. De geuren van wilde bloemen zijn bedwelmend; de geluiden van de vogels en het stromende water zijn als muziek in je oren. Alles bruist van het Leven. Hier heeft de mens haar machtspositie opgegeven en stroomt mee in de stroom van Moeder Natuur. De schoonheid is intens, de gezondheid overweldigend. Maar het is ook grillig. Een wolf die honger heeft, eet een eekhoorn op. Een eland die gestoord wordt in de paartijd, kan jou met vuur opjagen.

Hoe meer je uitwerkt, hoe meer je landschap naar de wilde natuur verschuift, of eigenlijk: teruggaat. Je wordt steeds meer je ware zelf, puur en echt. Met alle geuren en kleuren. Gaat iemand een grens bij jou over? Dan uit je je boos, want dat is wat er op dat moment is! Tegelijk stroomt de liefde voor alles om je heen als een waterval en word je niet meer gehinderd door enig toegediend gif of door inkadering. De kunstmatige, niet authentieke invloeden zijn verdwenen. Jouw ware levensenergie stroomt. En wat is het schitterend! Vol diepgang en leven. Helend, alleen al om bij in de buurt te zijn. Soms denk je terug aan je Groninger land. Ja, het was heerlijk rustig, maar ook op een bepaalde manier levenloos. Het vertrouwen en je doorzettingsvermogen brachten je waar je nu staat. Niet in de hemel, waar alles alleen maar positief is. Maar in jouw paradijs, waar alles echt is, vol levensvuur.