Oudere blogs

CONTACT

Praktijk Marieke
Vijverweg 4
Aduard

info@praktijkmarieke.com
06.30189089

Facebook: facebook.com/praktijkmariekewilschut

GRATIS E-BOEK

Klik hier voor het aanvragen van een gratis e-book

OVER PRAKTIJK MARIEKE

Praktijk Marieke is een handreiking voor jou. Met behulp van reiki en/of coaching help ik jou je balans te (her-)vinden en te groeien. Of om gewoon lekker te ontspannen. Ik werk zowel met kinderen als volwassenen.

 

Hoe krijg je een burn out?

(Parodie)

Om mij heen signaleer ik een ware golf van burn outs. Dit was al een tijd zo, maar nu (met de schadende maatregelen en zo) lijkt het wel nog meer aan de orde. Wil je meekomen in deze beweging? Als ervaringsdeskundige help ik je graag! Hieronder vier gouden tips.

TIP 1: ja!
Om te beginnen aan je burn out route, wordt ja je nieuwe stopwoordje. Wil je misschien wat werk van je collega overnemen? Ja! Kun jij de kinderen van die moeder van school ook ophalen? Ja! Heb je tijd voor een gesprek over telefoonabonnementen? Ja! Het nieuws kijken? JA! Doe het allemaal! Heel belangrijk is dat je agenda helemaal gevuld wordt. En dan vooral met dingen waar je zo min mogelijk blij van wordt. Burn outs hebben constante voeding nodig in de vorm van stress. Anders groeien ze niet. Als je iets doet waar je eigenlijk geen zin/tijd/energie voor hebt, creëert dat stress, waarmee je de beginnende burn out laat uitdijen. Als je agenda bovendien overvol is, heb je geen rustmomenten om je stresslevel te laten dalen en van je energietekort te herstellen. Een gevoel van dat het moet (van de maatschappij) helpt hierbij. Het geeft namelijk onderhuids een boodschap dat je niet goed bent zoals je bent. En dan heb je weer wat burn out voeding te pakken.

TIP 2: haast
Wat je ook doet, doe het snel. Doe het alsof je al te laat bent voor de volgende activiteit. Alsof je oude gymleraar met een stopwatch je tijd staat bij te houden. Daarmee zorg je dat het gehalte van je stresshormonen structureel hoog blijft. Het begint al als je opstaat: gauw uit bed springen, gauw klaarmaken, gauw ontbijt naar binnen werken… Het liefst eet je je ontbijt terwijl je onderweg bent naar je volgende activiteit. Dit zorgt voor stress in je verteringsstelsel, wat dan als bonus opgeteld kan worden bij je stresslevel. Net als ongezond eten, trouwens. Let ook goed op de kleine bewegingen. Snelheid is wederom het toverwoord. Als je de deur op slot draait, frummel als een maniak aan je sleutelbos. Zonder focus, maar wel razendsnel, zodat het waarschijnlijk eerst een aantal keer mislukt om je deur op slot te krijgen. Perfect, want irritatie is weer extra stress!

TIP 3: daar, toen en straks
Het dagelijks leven kan hectisch zijn. Echter, soms kun je dat gewoon aan, als je alleen maar in het moment bent. Dan zakt je stresslevel en lijkt je burn out verder weg dan ooit. Gelukkig heeft onze maatschappij ons al getraind in de oplossing hiervoor. Vul je ‘hier en nu’ met ‘daar’, ’toen’ en ‘straks’. Daarmee heb je een oneindige shitload aan informatie om je huidige moment te vertroebelen. Denk aan: zorgen, schaamte, spijt en andere stress vormende emoties. Een voorbeeld van ‘daar’: wie weet wat er met jouw geliefden gebeurt als ze uit het zicht zijn? De mogelijkheden zijn eindeloos. Kies vooral voor horrorscenario’s om je stresslevel te voeden. Als ‘toen’ kun je die vergadering, waarbij jij iets heel doms zei, op repeat zetten in je hoofd. Zo krijg je steeds weer je stress kick. Zo kun je ook voor ‘straks’ je angst om bij de nieuwe vergadering iets doms te zeggen herhalen. Al je eventuele rustmomenten kun je zo ongemerkt voorbij laten gaan, zonder dat je afwijkt van je burn out route.

TIP 4: afleiding 
Voortbordurend op de vorige tip is de afleiding. Ook deze dient om uit je ‘hier en nu’ te gaan, maar dan vooral om te voorkomen dat je jezelf voelt. Als je namelijk al goed op weg bent naar de burn out, zal het waarschijnlijk zo zijn dat je je behoorlijk slecht voelt. Je lichaam zit vol spanning en pijntjes en waarschijnlijk ben je ook vaak ziek. Je hoofd barst van de ingestudeerde ‘daar-’, ‘toen-’ en ‘straksmonologen’. Je emoties zijn die emoties die bij stress horen: angst, neerslachtigheid, moedeloosheid, boosheid, … Als je even niet oplet en je gaat dit voelen, dan bestaat de kans dat je het niet volhoudt. Dat je denkt ‘ik wil dit niet!’ 

Dus om voortijdig afhaken te voorkomen deze tip. Gelukkig is er in onze tijd ook een overvloed aanwezig voor het uitvoeren van deze tip. Je telefoon is de ster in dit geheel; sta ermee op en ga ermee naar bed. Laat je wereld rond social media draaien. Deze stopt nooit en is zelden bevredigend, zodat je continue afleiding garandeert. Andere opties: tv kijken, eten, bellen- en het liefst alles tegelijk. Zo laat je nergens een gaatje vrij om te voelen hoe je je echt voelt. Bovendien overvoer je je hersenen met informatie, waardoor ook daar een noodtoestand ontstaat. Twee vliegen in één afwezige klap!

Niet enthousiast?
Ik hoop dat je hiermee meer inzicht hebt in het pad dat de burn out gaat. En vooral hoop ik dat je er absoluut niet enthousiast van geworden bent. Uit de tips kun je dan opmaken wat je nìèt moet doen, als je gezond en gelukkig wilt zijn. Een burn out krijg je overigens op uiteenlopende manieren: de één krijgt het misschien omdat het werk te veeleisend is, de ander omdat onderliggende trauma’s voor continue storing zorgen, enzovoort. Van levensbelang is dat je, als je burn out verschijnselen herkent, op onderzoek uitgaat. Wat is er bij jou aan de hand? Je kunt in ieder geval mijn 3 tips bekijken om te herstellen van een burn out. En ik ondersteun jou ook graag in jouw proces om een burn out te voorkomen, of ervan te herstellen. Je kunt hiervoor altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Voor nu: adem eens een paar keer rustig diep in en helemaal uit. Rek je uit, glimlach en observeer hoe jij je dag doorloopt. 

Hieronder de 3 tips om te herstellen van een burn out: