Oudere blogs

CONTACT

Praktijk Marieke
Vijverweg 4
Aduard

info@praktijkmarieke.com
06.30189089

Facebook: facebook.com/praktijkmariekewilschut

GRATIS E-BOEK

Klik hier voor het aanvragen van een gratis e-book

OVER PRAKTIJK MARIEKE

Praktijk Marieke is een handreiking voor jou. Met behulp van reiki en/of coaching help ik jou je balans te (her-)vinden en te groeien. Of om gewoon lekker te ontspannen. Ik werk zowel met kinderen als volwassenen.

 

Leven in deze tijd

Wat een uitdaging voor ons allemaal. Met compassie en verwondering kijk ik om me heen. Soms met minder mooie emoties, maar dat heeft dan vooral met mijzelf te maken :-). Die zijn een teken voor mij om naar binnen te keren. En dat is de uitnodiging die in deze tijd voor iedereen klaarligt. Geen uitnodiging voor een festival of verjaardagsfeest, maar voor de wondere wereld in jezelf.

Patronen

Als je dan naar binnen kijkt, zie je wellicht je patronen. Ze liggen kriskras door elkaar. Wat hebben ze er toch mee gedaan? Had je ze allemaal zo zorgvuldig opgebouwd, verweven met elkaar ook nog, en dan… In één veeg zijn ze onderuit gehaald! Vrijdagmiddagborrel: weg. BSO: weg. Sportavond: weg. Zelfs boodschappen doen is niet meer hetzelfde. Dit omvallen van patronen zal voor vrijwel iedereen een uitdaging zijn. Dat heeft ermee te maken dat de meeste mensen hun overlevingsdeel, hun ego, aan het roer laten staan.

Overleven met je ego

Begrijp me niet verkeerd: ego gaat over het deel in jezelf dat jouw voortbestaan wil beschermen; een heel primitief deel. Biologisch gezien zou je het het reptielenbrein kunnen noemen (het overlevingsdeel in je hersenen- ik heb er al eerder over verteld). Dus het hoeft niet te betekenen dat je een narcist bent of zo. Het betekent wel dat dingen als patronen belangrijk zijn. Want die bieden voorspelbaarheid en dat vindt het ego veilig (zelfs als die voorspelbaarheid schade oplevert, bijvoorbeeld bij huiselijk geweld). En als ons ego ons het sein geeft dat we veilig zijn, ervaren we vaak rust. Eén van het verdovende soort.

Molenpaard

Het is heel fijn dat het ego zo met ons meedenkt. Maar het kan er ook voor zorgen dat we ons leven lang als een molenpaard in dezelfde cirkel lopen. Rustend in een (schijn-)gevoel van comfort, maar onbewust van wat er buiten die cirkel gebeurt. De huidige situatie dwingt je uit die cirkel te komen. Het heeft een groot rotsblok in jouw cirkel geworpen en daar moet je nu iets mee. Je kunt blijven staan, linksom, rechtsomkeert… Er is zoveel mogelijk. Wat kies jij?

Leven buiten de cirkel

Nieuwe situaties, buiten die cirkel, roepen doorgaans allerlei onaangename emoties op. Angst, woede, verlangen… Het ego dat koste wat kost terug wil naar zijn cirkel. En laten we eerlijk zijn: deze situatie breng ook pittige uitdagingen met zich mee. Thuisonderwijs in combinatie met thuiswerken, opeens zonder werk zitten, 24/7 bij elkaar opgesloten zijn… Bovendien moet je nu opeens over van alles nadenken wat eerst op de automatische piloot ging. Logisch dat je dan liever terug wilt naar je bekende cirkel!

Andere raadgevers

Het probleem met de huidige situatie is alleen dat je niet terug kùnt. Dus rest alleen nog hoe je met deze situatie omgaat. Naast je ego vind je gelukkig nog meer in je binnenwereld. Namelijk: je gezonde verstand, je lijf en je intuïtie. Allemaal andere raadgevers. Neem je intuïtie, je onderbuikgevoel: waar verlang jij naar? Wat maakt je gelukkig? Heb je het gevoel dat een bepaalde stap goed voor je zou zijn? En je gezonde verstand: hoe geef je deze verlangens vorm? Waar wil je rekening mee houden? Bijvoorbeeld inkomsten en een huishouden. Tot slot geeft je lichaam op elk moment aan hoe het met je is. Die kan je dus veel leren over hoe jij situaties ervaart en wat je op dat moment nodig hebt. Spanning op je borst als je moet beginnen met je thuiswerk? Een spontane zucht als je met je kop thee aan tafel zit? Wat zegt dit over jou?

Leren onderscheiden

In al die signalen zal het ego, het overlevingsdeel, je willen blijven sturen. Je lijf zegt bijvoorbeeld: ‘oef, ik ben zo gespannen, geef me een beetje yoga!’ Maar je ego zegt: ‘nee! Dan voelen we die spanning eerst nog méér! Dat is lijden en dat wil ik niet!’ Of je intuïtie zegt je om een carrièreswitch te maken en je ego roept: ‘komt niks van in! Ik weet nog helemaal niet hoe dat gaat, dus ik kan niet bepalen of dat veilig genoeg is!’ Aan jou de nobele taak om het onderscheid te leren maken. Welk deel van jou communiceert nu met jou? En: kies jij ervoor om ernaar te luisteren, of niet? Zo niet, dan hoeft dat niet in boosheid, of weerstand. Je kunt gewoon zeggen: ‘dankjewel voor de boodschap. Maar ik kies iets anders.’ En daarmee ben jìj, door de uitnodiging naar binnen te accepteren, uiteindelijk degene die aan het roer van jouw leven staat.

Ik hoop dat deze informatie je ondersteunt in deze bijzondere fase. Heb je behoefte aan meer ondersteuning? Of heb je het gevoel dat jouw kind hier baat bij zal hebben? Bel of mail mij dan gerust.
Op mijn YouTube-kanaal vind je tevens onder andere geleide meditaties, die je overlevingsdeel tot rust brengen (ik ben hier net mee begonnen 🙂 ).